1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Petrovo 2015. u Bolmanu

PDF Ispis E-mail

 

dsc04330

Petrovdan ili Petrovo, u Bolmanu se kao Hramovna slava hrama sv.ap. Petra i Pavla, slavilo i prije nego je novosagrađeni hram 1777.  godine osvetio  Sofronije Kirilovič, tadašnji episkop budimski, pretpostavljamo da se upravo ovih godina navršava tri vijeka od kako se Petrovo slavi kao Hramovna slava u Bolmanu.

Liturgiju povodom Petrovdana služio je jerej Srđan Trajković, paroh bolmanski, u prisustvu 40-50 vjernika. Nakon liturgije nošena je litija oko Hrama.

Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali njegova ekselencija Ivan Janjišin, ataše Veleposlanstva Ruske federacije u Republici Hrvatskoj u čijoj je pratnji bio Nikola Muždeka, potpredsjednik Baranjsko-ruskog društva prijateljstva.

 U ponedeljak, 13.jula 2015. godine, liturgiju su služili svi baranjski sveštenici.

 Povodom Petrova NK „Jovan Lazić“ iz Bolmana organizirao je trodnevni nogometni turnir a Klub Mladih iz Bolmana zabavu za sve prisutne. Organizaciji turnira i zabave koordinirao je zamjenik načelnika Stevo Mlinarević.

U organizaciji SPCO Bolman prije svega jereja Srđana Trajkovića, uz pomoć SKD Prosvjeta, Pododbor Jagodnjak, organizirana je Petrovdanska  akademija. Na akademiji je govorio jerej Srđan Trajković, protojerej Slobodan Majkić, načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban. Nastupala je folklorna i recitatorska sekcija SKD Prosvjeta Pododbor Jagodnjak, KUD „Mladost“ iz Trpinje te Anasasija Majkić iz Jagodnjaka.

Petrovo, jedan od nekada najvećih kirbaja ili kermenca u Baranji, obilježen je osim toga i defileom konja  i konjskih zaprega u organizaciji Konjogojske udruge „Baranjac“ i Vanje Dorića, člana udruge.

Tradicija obilježavanja Petrova se, iako skromnije i drugačije, ipak nastavlja.


Vodič za ulagače - ukratko

Vodič za ulagače - HR/EN

test-1