1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Antifašisti u posjeti Bolmanu i Baranji

PDF Ispis E-mail

U subotu, 10. X. 2015. godine, preko četrdeset članova Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Bjelovarsko-bilogorske županije (BBŽ) posjetilo je Baranju. Tom prilikom obišli su Spomenik palim borcima III. armije u Bolmanskoj bici na raskršću puteva Bolman – Beli Manastir – Baranjsko Petrovo Selo, Spomen-sobu Bolmanske bitke u Bolmanu, Beli Manastir te Spomenik i Spomen-muzej Batinske bitke u Batini.

Predvodili su ih Zdravko Drašner, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Grada Daruvara, Mihajlo Ceranović, predsjednik UABA Garešnica i Rade Jovičić, predsjednik ZUABA BBŽ i član predsjedništva SABA RH.

20151010z-bolmanski spomenik-antifasisti iz bbzKod Bolmanskog spomenika goste je dočekao Nikola Opačić, predsjednik UABA Beli Manastir, predsjednik ZUABA Osječko-baranjske županije i potpredsjednik SABA RH, te ih ukratko upoznao sa Spomenikom, koji se u vrijeme posjeta upravo obnavljao, nakon čega su gosti položili vijenac i zapalili svijeće. Potom je uslijedila posjeta Spomen-sobi Bolmanske bitke, gdje je predavanje o Bolmanskoj bici održao Jovan M. Nedić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Jagodnjak i glavni autor knjige "Bolman je bio Bolman".

Poslije predavanja, okupljenima se obratio Zdravko Drašner, predsjednik UABA Grada Daruvara, rekavši: "Ovdje smo došli iz Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje su prisutne tri udruge antifašista, iz Daruvara, Garešnice i Grubišnog Polja. Svaka udruga broji stotinjak članova. Program aktivnosti udruga je da obilazimo Lijepu našu i da se upoznajemo s najznačajnijim bitkama koje su se odvijale u toku II. svjetskog rata. Ove godine planirali smo obići ovaj kraj i upoznati se s dvije najveće bitke koje su se desile na prostorima Baranje, s Batinskom i Bolmanskom bitkom. Ustanovili smo da imamo i zajedničkih dodira jer je naš nekadašnji sugrađanin, kipar Nikola  Kečanin (1913-1985), autor skulpture partizana na Bolmanskom spomeniku. Većini ovdje prisutnih on je bio profesor likovnog odgoja u daruvarskoj gimnaziji."

Iz Bolmana gosti su otišli u Beli Manastir, a zatim u Batinu, gdje im je Nikola Opačić govorio o Batinskoj bitki.

J. N.

Izgradnja ulice Zmaj Jove

informativna-ploca-7.2.2-opcina-jagodnjak-1

Vodič za ulagače - ukratko