1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Božić u Bolmanu

PDF Ispis E-mail

 

20160107z-bolman-1-badnjak-paljenjeU poslijepodnevnim satima na ovogodišnji Badnji dan, pred Hramom svetih apostola Petra i Pavla u Bolmanu, paljen je badnjak kao uvod u proslavu Božića. Badnjak se prvi put na taj način palio prošle godine. Dotada se u Bolmanu badnjak nije palio pred crkvom, nego su se Bolmanci držali starih običaja da se na Badnji dan ne ide nikuda od kuće, već se čeka šest sati uveče da se, nakon što se oglase crkvena zvona, unese slama u kuću.

Činu paljenja badnjaka (slika) pred crkvom prisustvovali su članovi Upravnog odbora Crkvene opštine Bolman i paroh Srđan Trajković, članovi belomanastirskog Folklornog ansambla Baranje "Nikola Tesla", 20160107z-bolman-4-bozic-dobitnici-nagradagosti iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Valpovo te Laslo Vajdič (Vajdics László), načelnik (polgármester) mjesta Šarok (Sárok) iz mađarskog dijela Baranje.

Iste večeri i sutradan, na Božić, u Bolmanu se, prema drevnom običaju, od kuće do kuće nosio vertep, a poslije božićne liturgije u hramu je rezana božićna pogača česnica i dijeljena vjernicima. Ona tri vjernika (slika) u čijim su dijelovima bili novčići dobili su prigodne nagrade.

J. N.

Izgradnja ulice Zmaj Jove

informativna-ploca-7.2.2-opcina-jagodnjak-1

Vodič za ulagače - ukratko