1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Baner
 

Facebook

  • Baner

Zaželi - Program zapošljavanja žena

  • Baner

Strukturni fondovi

  • Baner

Gruntovnica i katastar

  • Baner

Arkod

  • Baner

Svečano obilježena 71. godišnjica Bolmanske bitke

PDF Ispis E-mail

 Svečano obilježena 71. godišnjica Bolmanske bitke

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-1ovdje-2ovdje-3ovdje-4 i ovdje-5)

20160319z-vijenac opcine jagodnjak na centralnom  spomeniku

U subotu, 19. marta 2016. godine, svečano je obilježena 71. godišnjica Bolmanske bitke. Program obilježavanja sastojao se od polaganja vijenaca na spomenike u Petlovcu i Baranjskom Petrovom Selu te na centralnom spomeniku na raskršću puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac i na spomeniku u Bolmanu. Obilježavanje su organizirali Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Osječko-baranjske županije (OBŽ), koju je predstavljao predsjednik Nikola Opačić, i Općina Jagodnjak, koju je zastupao načelnik Anđelko Balaban.

Na obilježavanju se okupilo preko sto antifašista iz antifašističkih udruga i zajednica iz Apatina, Belog Manastira, Borova, Osijeka, Požege, Slatine, Sombora, Sremske Mitrovice – Laćarka, Trpinje i Vukovara te predstavnici SABA RH, Osječko-baranjske županije, Vijeća srpske nacionalne manjine OBŽ, Zajedničkog veća opština i SDSS-a (Dragan Crnogorac), Općine Petlovac (načelnik Milan Knežević), Općine Jagodnjak, Općine Kneževi Vinogradi (načelnik Deneš Šoja), Grada Belog Manastira (gradonačelnik Ivan Doboš), Pokrajinskog odbora (PO) SUBNOR-a Vojvodine, Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj (generalni konzul Živorad Simić) i Baranjsko-ruskog društva prijateljstva.

20160319z-vijenac opcine jagodnjak na spomeniku u  bolmanuPrigodna akademija održana je na centralnom spomeniku. Skupu su se obratili: Anđelko Balaban (načelnik Općine Jagodnjak), Nikola Opačić (predsjednik ZUABA OBŽ), Antun Kapraljević (predsjednik Skupštine OBŽ), Domagoj Hajduković (saborski zastupnik), Stevo Drača (potpredsjednik PO SUBNOR-a Vojvodine) i Vlado Jurić (predsjednik UABA Slatine i potpredsjednik SABA RH), a kod spomenika u centru Bolmana i Rade Korica (predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Sremska Mitrovica). Akademija je završena recitalom, pjesmom "Sloboda sveta" Šandora Petefija, koja je himna ljudskoj borbi za slobodu. Pjesmu su kazivale učenice Jelena Kozolić i Isidora Tovjanin, članice recitatorske sekcije jagodnjačkog pododbora SKD-a "Prosvjeta".

Općina Jagodnjak, domaćin obilježavanja, za sve učesnike priredila je domjenak u bolmanskom Domu kulture, gdje su gosti mogli i razgledati prošle godine otvorenu Spomen-sobu Bolmanske bitke, u kojoj su se, kroz slike, mape i izložene eksponate, mogli bolje upoznati s bitkom, vođenom od 6. do 22. III. 1945. godine.

Jovan S. Nedić

(Opširnije: Rajko Cicak, baranjamedija.hr)

Izgradnja ulice Zmaj Jove

informativna-ploca-7.2.2-opcina-jagodnjak-1

Izgradnja DVD doma

informativna ploca dvd

Vodič za ulagače - ukratko