1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Baner
 

Facebook

  • Baner

Zaželi - Program zapošljavanja žena

  • Baner

Strukturni fondovi

  • Baner

Gruntovnica i katastar

  • Baner

Arkod

  • Baner

Petrovo

PDF Ispis E-mail

n7097002z-bolman-petrovo-liturgija

Petrovo (12. jul), hramovna slava Hrama svetih apostola Petra i Pavla u baranjskom selu Bolmanu, i ove godine je svečano obilježena. Na zadovoljstvo samih Bolmanaca i mnogobrojnih gostiju, Njegovo preosveštenstvo, nedavno ustoličeni episkop osječkopoljski i baranjski, gospodin Heruvim, posjetio je Bolman te služio svečanu slavsku liturgiju. Na liturgiji su osvećeni slavski kolač i koljivo, koje je pripremila porodica Pandur iz Jagodnjaka, iz koje je bio i slavski kum Stefan Pandur, koji je s episkopom prelomio slavski kolač.

Nakon lomljenja kolača, episkop Heruvim održao je prigodnu besjedu, a Crkvena opština i parohija Bolman predala je slavskom kumu zahvalnicu za uloženi trud i poklon Hramu – elektrifikaciju zvona.

- Neka vam bude sretna krsna slava vašega sela i radujem se što sam ovde sa vama i što smo odslužili svetu božansku liturgiju – rekao je između ostalog u besjedi episkop Heruvim.

Bolmanski paroh jerej Srđan Trajković ovako opisuje slavsku liturgiju u Bolmanu:

- Preosvećenom episkopu Heruvimu sasluživali su penzionisani sveštenici Vlado Kljajić iz Belog Manastira i Mihajlo Marijanac iz Darde te paroh pečujski jerej Milan Erić i nadležni paroh bolmanski. Pevnicu su vodili teolog g. Slobodan Gajdašević iz Tenje i g. Georgije Kovačević iz Darde. Episkopu su čtecirali gospoda Slobodan Lukić iz Pačetina i Vojislav Nikolić, službenik Eparhije. Sveštenici arhijerejskog namesništva baranjskog pridružili su se kasnije na trpezi ljubavi, posluženoj u parohijskom domu. Ovaj događaj je jedinstven i veličanstven jer je mladi episkop po prvi put bio u zvaničnoj kanonskoj (liturgijskoj) poseti bolmanskoj parohiji.

n7097002z-bolman-petrovo-koncert   dzeja ramadanovskogZa zabavni program petrovdanske proslave pobrinuli su se Općina Jagodnjak i Klub mladih Bolman, koji su organizovali dolazak i nastup poznatog pjevača Džeja Ramadanovskog, a koji je pjevao pred rekordnim brojem gledalaca, što dugo nije viđeno u Bolmanu. Za sportski dio proslave pobrinuo se Nogometni klub "Jovan Lazić", koji je 14. i 15. jula organizovao malonogometni turnir na igralištu u Bolmanu.

Pododbor Jagodnjak SKD-a "Prosvjeta" organizovao je u Bolmanu 14. jula prigodan kulturni program. U punoj sali Doma kulture publici se prvo se obratio bolmanski paroh Srđan Trajković, koji je naglasio da su proslavu Petrovdana utvrdili preci današnjih Bolmanaca podizanjem hrama posvećenog svetim apostolima Petru i Pavlu te da su oni ostavili u zavjet da se ta tradicija produži i u današnjem vremenu. Osim folklorne, pjevačke i recitatorske sekcije koje djeluju pri Pododboru Jagodnjak, nastupili su i gosti iz belomanastirskog Folklornog ansambla Baranje "Nikola Tesla" te duo Hranislava (Mesarić) i Milan (Kliba). Na kraju, može se slobodno reći da je ove godine Petrovo proslavljeno svečanije i bolje nego prijašnjih godina.

Jovan Nedić

Izgradnja ulice Zmaj Jove

informativna-ploca-7.2.2-opcina-jagodnjak-1

Izgradnja DVD doma

informativna ploca dvd

Vodič za ulagače - ukratko