1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Baner
 

Facebook

  • Baner

Zaželi - Program zapošljavanja žena

  • Baner

Strukturni fondovi

  • Baner

Gruntovnica i katastar

  • Baner

Arkod

  • Baner

Knjiga o Bolmanu kakvog odavno više nema

PDF Ispis E-mail

Knjiga, naravno, ima i predgovor, uvod, pogovor, bogatu bibliografiju, opis svih slika, indeks te preko – 1000 naslovna02napomena. O kakvoj se golemoj građi radi, pokazuje npr. podatak da u rukopisu samo bibliografija i sadržaj imaju preko 20 stranica.
Osim nastojanja da se sačuva lokalna historija, nastojao se sačuvati i nekadašnji bolmanski divan, na kome je napisan dio teksta. Lokalni govor najviše je zastupljen u pričama iz svakodnevnog života, onakvima kakve su nekad pripovijedali Bolmanci dok su sjedili na klupi "pred_avlijom", stajali "pred_bircuzom" ili "pred dućanom" i u drugim prilikama.
Podaci o Bolmanu skupljeni su iz dostupne literature, ali i iz neobjavljenih izvora, prije svega iz arhive Crkvene opštine i parohije bolmanske. Nekoliko kraćih priloga napisao je i prof. dr. Svetomir Bojanin iz Beograda, inače rođeni Bolmanac, a značajan doprinos nastanku knjige dali su i brojni kazivači iz Bolmana i drugih baranjskih mjesta.
Rad na knjizi, koji je trajao preko deset godina, sad je u završnoj fazi i uskoro će knjiga biti spremna za štampu. Kad bude odštampana, u njoj će biti sačuvane priče o nekadašnjim i današnjim Bolmancima, ali i o Bolmanu kakvog odavno više – nema.

Izgradnja ulice Zmaj Jove

informativna-ploca-7.2.2-opcina-jagodnjak-1

Izgradnja DVD doma

informativna ploca dvd

Vodič za ulagače - ukratko