1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Baner
 

Facebook

  • Baner

Zaželi - Program zapošljavanja žena

  • Baner

Strukturni fondovi

  • Baner

Gruntovnica i katastar

  • Baner

Arkod

  • Baner

Zavjetni dan u Bolmanu

n7082101z-bolman-zavjet-casnikrst

Tristogodišnje praznovanje Svetog proroka Samuila

Zavjetni dan u Bolmanu

Kao zavjetni dan, Sveti prorok Samuilo u baranjskom selu Bolmanu praznuje se stotinama godina. To praznovanje započeto je još u prvoj polovini 18. vijeka. Nekada se zavjetni dan obilježavao i nošenjem litije po bolmanskim sokacima te dalje u polje. Od pedesetih godina 20. vijeka praznuje se samo liturgijom u Hramu svetih apostola Petra i Pavla. Važno je reći da se u prošlosti zavjetni dan odnosio na sve stanovnika Bolmana, uključujući i one iz Novog Bolmana i Majških Međa, bez obzira na vjeroispovijest, te da ih je upućivao jedne na druge i zbližavao ih, uz podsjećanje da dijele istu sudbinu te da molitva za dobrobit sela svakako treba biti zajednička.

A zavjet, kako su nekad pisali Radoslav Dobrota i Mušika Dragosavljević u "Hrišćanskoj nauci pravoslavne vere za 4. razred narodnih škola", izdanoj u Beogradu 1944. godine, "nastaje kad se radi izbavljenja od bolesti i drugih nedaća određenog dana zavetuje Bogorodici ili nekom drugom svetitelju te se otada taj dan slavi bogosluženjem i praznovanjem. Zavet je, dakle, uzimanje sveca zaštitnika, preko koga se moli Bogu za dobro i napredak, ali i za to da se selo čuva od bolesti, poplave, suše, grâda i drugih nedaća".

Evo kako ovogodišnje praznovanje zavjetnog dana u Bolmanu opisuje jerej Srđan Trajković, paroh bolmanski:

- Drugog septembra 2015. leta Gospodnjeg, o zavetnom danu u Bolmanu, na praznik Svetog proroka Samuila, svetu arhijerejsku liturgiju u bolmanskom Hramu služio je njegovo preosveštenstvo episkop osječkopoljski i baranjski g. Lukijan, a sasluživali su visokoprečasni oci protojerej-stavrofor Mihajlo Marijanac, paroh darđanski i arhijerejski namesnik baranjski, protojerej-stavrofor Vlado Kljajić, penzionisani paroh belomanastirski, protojerej Radoslav Trajković, paroh inđijski (Eparhija sremska), protojerej Slobodan Majkić, paroh jagodnjački, jerej Milan Erić, paroh pečujski, i jerej Jovan Bibić, paroh santovački (Eparhija budimska), kao i đakoni Branimir Mihajlović i Radovan Arsenijević, uz čteciranje Predraga Jelića i Momčila Serdara. Liturgiju su svojim umilnim pojanjem pratili Ljiljana Bibić iz Santova (Mađarska) i Jovan Vilić iz Bolmana.

- Bolmanski Hram bio je ispunjen mnoštvom vernika i gostiju sa mnogih strana. Između ostalih bili su saborski zastupnik Mile Horvat iz Kneževih Vinograda, predstavnici Općine Jagodnjak, članovi crkvenoopštinskih upravnih odbora (COUO) iz Valpova i Šikluša, gosti iz Šaroka (Mađarska) te vernici iz okolnih mesta u Baranji, kao i iz Vukovarskog namesništva.

- Prije početka svete liturgije izvršeno je osvećenje časnog krsta priložnika Nikole Muždeke iz Darde, a darodavac pozlate bio je Ilija Kockar iz Bolmana. Časni krst je postavljen na zapadnom ulazu u crkvenu portu. Nakon svete liturgije, u znak zahvalnosti za dobrotu i trud pri Parohiji bolmanskoj, dodeljene su zahvalnice Crkvene opštine Bolman, a dobili su ih Nikola Muždeka, Ilija Kockar te bolmansko udruženje "Zlatna žena". Potom se prešlo u obližnji Dom kulture na trpezu ljubavi, koju su prilogom Općine Jagodnjak pripremile parohijanke iz "Zlatne žene".

J. Nedić

n7082101z-bolman-zavjet-liturgija

Izgradnja ulice Zmaj Jove

informativna-ploca-7.2.2-opcina-jagodnjak-1

Izgradnja DVD doma

informativna ploca dvd

Vodič za ulagače - ukratko