1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
 • Baner
 

Facebook

 • Baner

Zaželi - Program zapošljavanja žena

 • Baner

Strukturni fondovi

 • Baner

Gruntovnica i katastar

 • Baner

Arkod

 • Baner

Obilježena godišnjica Bolmanske bitke

PDF Ispis E-mail

 

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Petlovacovdje-Spomenikovdje-Spomenik u Bolmanuovdje-Akademija)

- Mir i sloboda svim narodima i da rata više nikad ne bude, želja je svih antifašista – naveo je Nikola Opačić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir, koja je – s Općinom Jagodnjak – i ove godine organizirala obilježavanja godišnjice Bolmanske bitke. U subotu, 17. III. 2018. godine, kiša i hladnoća nisu spriječile prisutne da se u značajnom broju okupe na raskrsnici puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac kod Spomenika borcima III. armije koji su pali toj bici, a koja se vodila od 6. do 21. III. 1945. godine, kako bi se likvidirao bolmanski mostobran i nacističke snage odbacile iz Baranje preko Drave.

20180317z-1-vijenac opcine jagodnjakVijence na centralni Spomenik, i na spomenike u Petlovcu, Baranjskom Petrovom Selu i Bolmanu, položili su Lazo Đokić  i  Nikola Opačić, u ime SABA RH, zatim zamjenik osječko-baranjskog župana iz reda srpske manjine Radomir Čvarković 

u ime Osječko-baranjske županije, Milan Šapić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, Aleksandar Andrejev, pomoćnik vojnog izaslanika obrane pri Veleposlanstvu Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Dragana Jeckov, saborska zastupnica, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara", Srđan Jeremić, predsjednik Zajedničkog vijeća opština (ZVO) iz Vukovara te Stevo Mlinarević, načelnik Općine Jagodnjak i Milenko Tovjanin, predsjednik Općinskog vijeća uime Općine Jagodnjak. Osim navedenih, vijence su položile delegacije Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine iz Novog Sada, općinskih odbora SUBNOR-a iz Apatina, Sombora, Sremske Mitrovice i Subotice, ZUABA Vukovarsko-srijemske županije, UABA iz Borova, Osijeka, Požege, Slatina, Slavonskog Broda i Trpinje, pa Predrag Stojanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru, Jovan Jelić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, i delegacija Baranjsko-ruskog društva prijateljstva.

20180317z-2-minuta sutnje za pale borce u bolmanskoj biciNakon polaganja vijenaca, u sali Doma kulture u Bolmanu, pred 120 prisutnih, govorili su Nikola Opačić uime UABA Beli Manastir, Stevo Mlinarević uime Općine Jagodnjak, Radomir Čvarković uime Osječko-baranjske županije, Stevo Drača uime Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine te Lazo Đokić uime SABA RH. "Ovdje smo da ne zaboravimo prošlost, radi budućnosti" – istakao je Nikola Opačić i posebno pozdravio jedinog prisutnog učesnika Bolmanske bitke, devedesetdvogodišnjeg Dragoljuba Kapora iz Subotice, rođenog početkom 1926. godine.

Govornici su se osvrnuli na značaj Bolmanske bitke, ali i na današnje pojave koje su bliske s fašizmom. Istakli su da su ponosni na sve junake antifašističke borbe, posebno na poginule u toj borbi. "Okupljanja antifašista" – rekao je Stevo Drača – pre svega su apel za mir i treba da doprinesu razumevanju i toleranciji, da ratova ne bude nigde. Slava i poštovanje svim poginulim i umrlim borcima Bolmanske bitke i žrtvama fašizma" – naglasio je Drača.

20180317z-3-skd prosvjeta-umjetnicki programMlade članice jagodnjačkog Pododbora SKD-a "Prosvjeta" izvele su prigodan program, koji je pripremila Nada Šalajić. Posebno snažan dojam na prisutne ostavila je izvedba poeme Skendera Kulenovića "Stojanka, majka Knežopoljka". Skup je završio čobancem, pićem i kolačima za sve prisutne, koje su poslužile vrijedne članice bolmanske udruge "Zlatna žena".

Jovan Nedić

Izgradnja ulice Zmaj Jove

informativna-ploca-7.2.2-opcina-jagodnjak-1

Izgradnja DVD doma

informativna ploca dvd

Vodič za ulagače - ukratko