1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Baner
 

Facebook

  • Baner

Zaželi - Program zapošljavanja žena

  • Baner

Strukturni fondovi

  • Baner

Gruntovnica i katastar

  • Baner

Arkod

  • Baner

Stogodišnjica Velikog rata

PDF Ispis E-mail

fb_img_1543856907365U subotu, prvog decembra 2018. godine, u Jagodnjaku je održan koncert pod nazivom "Rodu i narodu, da se ne zaboravi...", a povodom 100 godina od završetka Velikog rata. Koncert su u sali jagodnjačkog Doma kulture organizovali lokalni Pododbor SKD "Prosvjeta" i Općina Jagodnjak. U bogatom programu, koji je trajao dva sata, pred punom dvoranom, učestvovali su Ansambl narodnih igara SKD "Prosvjeta" Vukovar, SKUD "Jovan Lazić" iz Belog Manastira te jagodnjački Pododbor s pjevačkom, recitatorskom i folklornom grupom.

Koncert je počeo zvucima himne grčko-srpskog prijateljstva "Mi mou thimonis matia mou" ("Ne ljuti se na mene, oko moje"), nakon čega je organizatorica koncerta Nada Šalajić, zamjenica načelnika Općine Jagodnjak, pozdravila prisutne i pri tome rekla: "Neka mi oproste svi što nikome ne dajem riječ. Naprosto želim da ovo stvarno bude vrijeme sjećanja i odavanja počasti onima koji su pisali svojom krvlju našu istoriju" te pozvala publiku da minutom šutnje oda počast svim poginulima u Prvom svjetskom ratu, kao i svim preživjelim jer ni njih više nema među nama.

Dalje je koncert nastavljen recitiranjem pjesme "Plava grobnica" Milutina Bojića te nastupom jagodnjačke pjevačke grupe, koja je izvela niz pjesama iz Prvog svjetskog rata. Naročito uvjerljivo grupa je izvela pjesme "O, zar je morala doć'" i "Vojvoda Stepa na konju jaše". Potom su recitatorice Jelena Kozolić i Sanja Marković izvele prigodne pjesme Vladislava PetkovićaDisa i drugih pjesnika, a svoj doprinos koncertu dali su i jagodnjački, belomanastirski i vukovarski folkloraši.

Koncert je zaključio vukovarski Ansambl narodnih igara koreografijom "Kolubarsko povečerje", koja je pjesmama i igrama te odjećom uvjerljivo dočarala vrijeme od prije 100 godina. Osim koncerta, to umjetničko veče u Jagodnjaku bilo je i mali čas historije. Svakog posjetioca dočekao je letak koji je, osim programa koncerta, sadržavao i podsjetnik na najvažnije događaje iz 1918. godine. Sumarno rečeno: koncert je potpuno ispunio svoj naziv: "Rodu i narodu, da se ne zaboravi..."

J. Nedić

Izgradnja ulice Zmaj Jove

informativna-ploca-7.2.2-opcina-jagodnjak-1

Izgradnja DVD doma

informativna ploca dvd

Vodič za ulagače - ukratko