1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
  • Baner
 

Facebook

  • Baner

Zaželi - Program zapošljavanja žena

  • Baner

Strukturni fondovi

  • Baner

Gruntovnica i katastar

  • Baner

Arkod

  • Baner

Badnjak i Božić u Bolmanu

PDF Ispis E-mail

 

20190108z-Bolman-Badnjak-HramUjutro petog januara 2019. godine, na Tucinje, počeo je u Bolmanu i cijeloj Baranji padati snijeg, baš kao naručen, da Badnjak i Božić budu u bijelom. A na Badnjak vremešniji Bolmanci osjete radost, kao što su je osjećali i u djetinjstvu kad se Božić radosno čekao i kad su se od Varice (17. decembra) brojali dani do Božića.

Novi ...

Od narodnih običaja koji su se u Bolmanu održali do danas, najviše ih je vezano baš za Božić. Uz stare, tu su i novi običaji. I ove godine, na Badnjak prije svitanja, u organizaciji Crkvene opštine Bolman, velikim traktorom s prikolicom krenuli su momci i mlađi ljudi po badnjak. Predvodio ih je načelnik Općine Jagodnjak Stevo Mlinarević koji živi u Bolmanu, a blagoslovio bolmanski paroh jerej Srđan Trajković. Na povratku su, s badnjakom u prikolici, obišli sve bolmanske sokake te su potom badnjak unijeli u Hram. Osvećenje i paljenje badnjaka, u prisustvu stotinjak uglavnom djece i mladih, obavljeno je kasno popodne, oko "večernja" kako bi se to nekad reklo.

- Okupili smo se ovde danas, iznova gradeći na čvrstim temeljima i zidajući ovu našu crkvu, koja opstaje i postoji dok god mi postojimo i negujemo svoje običaje i ono što su nam naši preci ostavili u amanet – rekao je tom prilikom u propovijedi paroh Trajković.

... i stari običaji

20190108z-Bolman-Badnjak-paljenjeU Bolmanu je običaj da se na Badnjak odlazi na groblje te da se na grobove umrlih, osim što se zapali svijeća, nosi jabuka i "oras", a neki nose i "šećer" (bombon), posebno ako se radi o umrlim mlađim osobama.

Čekanje da nastupi šest sati uveče na Badnjak i trenutak kad se oglasi zvono s Hrama i označi da se u kuću unosi badnjak i božićna slama (ili "božić" kako su govorili u Bolmanu), trenuci su koji se nikad ne zaboravljaju. Šta znači zadovoljstvo ležanja na slami u sobi, nakon što si u slami našao poklon, današnja djeca gotovo da i ne znaju.

I (opet) novi ...

Nekad se prvi zvuk zvona u šest sati uveče ispraćao pucanjem iz pušaka i taracki, danas se bacaju petarde i ispaljuju rakete, a zvonjavu prati i vatromet, koji obično počinje iz centra sela, ispred Hrama, a nakon toga slijede i vatrometi iz ostalih ulica.

... i stari običaji

20190108z-Bolman-Badnjak-vertepProšle su mnoge godine i mnogi Božići, a Bolman se, od nekadašnjih 1.700 vjernika, sveo tek na njih tristotinjak, ali se Božić dočekuje s istom radošću. Još uvijek na Badnjak uveče, u šest sati, kroz selo kreće i "vertep" od kuće do kuće. Zato u Bolmanu, ako na Badnjak uveče izađeš iz sobe i staneš na kućni trijem, možeš čuti da negdje u selu vertepaši "poje" ono poznato: "Roždestvo Tvoje Hriste Bože naš…"

Božić 2019.

Unatoč hladnoći, osvećenje i paljenje badnjaka, jutranje i liturgija na Božić bili su dobro posjećeni.

20190108z-Bolman-Bozic-lomnjenje  cesniceNakon liturgije i pročitane božićne poslanice patrijarha Irineja, sretne božićne i novogodišnje praznike poželio je paroh Trajković u ime Crkvene opštine, svoje ime i ime svoje porodice. Istakao je da se nada kako ćemo u novoj godini međusobno imati više razumijevanja te više stabilnosti u našim životima. Prije svega poželio je svima dobrog zdravlja i dugih i lijepih godina života, a sve uz radosni božićni pozdrav: "Mir Božji, Hristos se rodi!"

Nakon toga okađena je česnica, koju su lomili svi prisutni, a nagrađeni su oni koji su pritom našli novčiće. To su bili David Popović, Nikola Trkulja i Biljana Dorić.

Jovan Nedić

Izgradnja ulice Zmaj Jove

informativna-ploca-7.2.2-opcina-jagodnjak-1

Izgradnja DVD doma

informativna ploca dvd

Vodič za ulagače - ukratko