NAJVEĆI FESTIVAL KULINA U SELU KULINA
Prema mišljenju Ocjenjivačkog odbora, kvaliteta natjecateljskih kulina na 15. Kulinijadi u Jagodnjaku, najvećoj manifestaciji ove vrste u Hrvatskoj, vrlo je dobra te je dodijeljeno 18 zlatnih (90-100 bodova), 83 srebrenih, 19 brončanih medalja te četiri zahvalnice.
NAJVEĆI FESTIVAL KULINA U SELU KULINA
Prema mišljenju Ocjenjivačkog odbora, kvaliteta natjecateljskih kulina na 15. Kulinijadi u Jagodnjaku, najvećoj manifestaciji ove vrste u Hrvatskoj, vrlo je dobra te je dodijeljeno 18 zlatnih (90-100 bodova), 83 srebrenih, 19 brončanih medalja te četiri zahvalnice.
124 kulina pojedena za manje od sat vremena
JAGODNJAK – Najmasovniji i prema svim brojčanim pokazateljima najveći festival kulina u Hrvatskoj održan je 9. lipnja u srcu Baranje, u Jagodnjaku. Po petnaseti put za redom Općina Jagodnjak te Klaster baranjski kulin, uz brojne pokrovitelje i sponzore, među kojima su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma te Osječko-baranjska županija, organizirali su manifestaciju Dani kulina – Jagodnjak 2016. Selo kulina, kako ga svi zovu, Jagodnjak, toga su dana pohodili brojni posjetitelji željni dobre zabave i još boljeg kulina. Njega naravno nije manjkalo, no oni natjecateljski, namjenjeni degustaciji, pojedeni su za manje od sat vremena. Toliko je vremena trebalo da stol duži od dvadeset metara koji su krasila čak 124 natjecateljska kulina ostane doslovce očišćen. Za to su se pobrinuli brojni gosti i zaljubljenici u ovu izvornu baranjsku deliciju. Jagodnjak je tako u jednom danu postao Hrvatska u malom, ugostivši Osječane, Zagrepčane, Riječane, Istrijane, brojne Slavonce i Baranjce, a bilo je tu gostiju i iz susjedne Mađarske te Srbije. Kulinari ovdje, u selu kulina, ipak nisu ljubomorno čuvali svoje tajne recepture. Naime, svi se oni vode činjenicom kako je za dobar kulin najveća tajna zapravo dostupna svima, a to je kvalitetno meso i još kvalitetnija paprika. Sve ostalo su nijanse vezane uz zrenje i dimljenje kulina. Jedan nam je pak kulinar uz svoj recept povjerio i još jedan mali dodatak, naglasivši kako je to zapravo samo ljubav. I to ljubav prema savršenom kulinu. Za natjecanje ga pripraviti onako kako ga radite za sebe i svoje najdraže goste. I ovoga puta stručno ocijenjivačko povjerenstvo pod budnim okom profesora Gorana Kušeca prilično se namučilo ocijeniti sve pristigle kuline. No na tronu se našao saamo jedan i to pravi baranjski, iz Bilja. Pobjednički je kulin proizveo Jozo Marić, vlasnik Poljoprivrednog obrta Deluxe, osvojivši čak 97,17 bodova. Na drugom se mjestu našao Ivan Bucić i njegov kulin ocijenjen s 96 bodova, a 94,67 osvojio je kulin u vlasništvu Nikole Barišića. Svima njima čestitke su uputili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić domaćin manifestacije načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban. Degustacija kulina, proglašenje najboljih, bogata ponuda autohtonih proizvoda, defile konja ulicama naselja te neizostavni tamburaši bili su samo dio ponude prvoga dana četverodnevne manifestacije. Sljedeći dan, u petak, 10. lipnja, Kulinijada je dobila i svog službenog Kulin-bana, a to je pobjednik u obaranju ruku. Između 8 najtecatelja najjači “na ruci” bio je Saša Milinović, poznati MMA borac. Nakon hrpe pojedenih kulina došlo je vrijeme i za nešto laganiju hranu. Za nju se se pobrinuli majstori fiša, a boje i mirise kulina na jedan su dan zamijenile boje i mirisi fiša. Crvena začinska paprika ipak je bila zvijezda svih dana i većine delicija. Glazbene pak zvijezde večeri bili su poznati Partibrejkersi. A ljubitelje dobrog starog rocka zabavljali su dečki iz Kneževih Vinograda i to uz pravi rock maraton. Oni pak željni adrenalina i sportskoga duha na svoje su došli u subotu, 11. lipnja, kada je održavan Combat race. Nakon puno kulina, ljutog fiša, dobre svirke i sportskog duha podulji vikend u Jagodnjaku, u Baranji, završio se nedjeljnom posjetu Parizu. No ne onom pravom francuskom, nego našem domaćem, baranjskom, točnije Malom Parizu. Tako se naime zove dio Bolmana, naselja pokraj Jagodnjaka gdje se održalo natjecanje u pripremanju cigan-pečenja. Uz njega, najbolje je ipak začin bila ciganska glazba uz neizostavne trubače.
(NAJBOLJI PO GLASOVIMA GOSTIJU I POSJETITELJA: Tamara Povoljnjak, Miroslav Carić, OPG Bucić, OPG Pongračić, Zlatko Posavec)
FOTO LJILJANA HABUŠ:
Fotografije sa 15. Kulinijade – klikni OVDJE!
Fotografije sa Fišijade – klikni OVDJE!
Fotografije iz obaranja ruku – klikni OVDJE!
Fotografije sa koncerta Partibrejkers – klikni OVDJE!
Fotografije sa takmičenja u ciganskom pečenju – klikni OVDJE!